Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
0

Nagy Feró és a Beatrice is ott lesz a Rock és blues legendák között
Nagy Feró, úgy látszik, elõre kipiheni a tizedikei, nyíregyházi koncert fáradságait "hétköznap délelõtt tizenegy órakor telefonhívásomra ébred" A Beatrice november 10-re, a Zrínyi Gimnázium csarnokába ritkán játszott, régi dalokkal és a szokásos "ricsés-baboskendõs" õrülettel készül.
 

- Milyen volt régen, mondjuk húsz évvel ezelõtt, és milyen manapság Nagy Ferónak lenni?
- Én mindig jól éreztem magam a bõrömben - akkor is, amikor ez a világnak fájt. Általában fájtam neki. Amikor 1978-ban, talán a Nagyvárosi farkassal befutottunk, fiatalok voltunk, és azért volt jó. Élveztük a zenélést, pedig a hivatali okosok ott akadályoztak minket, ahol csak tudtak. Azt mondták, "nem elég pozitív a dalaink kicsengése", holott "vidámságot kell üzenni népnek"! A Jerikóra például "a kiúttalanságot sugallja", ejnye! Na és? Ha tényleg így láttuk! De nem keseredtünk el. Ha nem engedtek a mûvelõdési házakban fellépni, szerveztünk szociológiai elõadásnak beállított bulikat az egyetemi klubokban, ilyen címekkel: "Marginalizálódó fiatalok "bemutatja a Beatrice együttes". Ma már talán bölcsebb vagyok "most ezért jó. Ugyanakkor viszont a jelenlegi világ, bár azt mondják, szabad, nagyon nem tetszik nekem. Akinek lóvéja van, annak mindent szabad. Minden a pénzrõl szól és a pénz csak a pénz szavát érti meg. Végsõsoron szerintem nem is változott semmi. A régi dalok is mind érvényesek még.
 
- Nem vagy elveszett ember, haladsz a korral és elfogadod az összes kihívást, még azokat is, amik különben a rocker életmóddal többek szerint nehezen férnek össze. A show mûsorokban való részvételekre gondolok, például?

- Nézd, a rocker szó nem kell, hogy egy világtól elvadult embert takarjon! Túl kell élni korokat, divatokat, foglalkozni kell mindenfélével. Showba is menni kell, hogy megmutassuk, mennyivel jobb figurák vagyunk, mint a Gyõzike. Ha nem megyek el, sosem tudják meg, nem?! Egyébként, ha valakinek ez nem tetszik, foglalkozzon mással, engem ugyan nem érdekel! Éljen mindenki a saját belsõ világának megfelelõ életet, és hagyja, hogy a többiek is ezt tegyék!
 
- Nyíregyházán mire számítson a közönség?
- Játszunk egy-két új nótát, de abban a fellépésben az lesz az igazán tuti és különleges, hogy elõkerülnek a ritkán játszott, õsrégi számok. Hogy pontosan melyikek és milyen sorrendben, nem tudom, sosem készülünk konkrét mûsortervvel. Minden a közönségtõl függ. Ha valaki bekiabálja, hogy "Nagyvárosi farkaaaas!", akkor összenézünk a srácokkal és eljátsszuk. Csak legyen elég erõs a hangja.

(arrebo / filozofruska)