Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
0

Mondta Spanyi a Robinzon Cirkusz együttes cirkusz igazgatója. Persze teljesen az ellenkezõjét bizonyítják. Aki sûrûn jár mostanába Pallai Produkciós rendezvényre az találkozhatott párszor a mókás kinézetû csapattal. Ha meg a Disco címû remekbe is sikerült belehallgatni onnantól már az ember nem szabadul ettõl a zenekartól. A szombat esti discoláz anyád meg otthon disznót vág sorokat még a mai nap is sokszor dúdolom. Az új lemez megjelenése alkalmából Spanyival beszélgettem. 

 Tök jó a név a Robinzon Cirkusz. Sokat agyaltatok rajta? Hogy sikerült kitalálni?

Ez egy demokratikusan megszavazott név. Történt valamikor 2005. õszén, hogy csináltunk egy ötletbörzét – természetesen egy italboltban -, ahol boldog-boldogtalant, illetve magunkat is megkértünk zenekarnév javaslatra. Lett is egy 40-es lista, amibõl szépen kirostáltuk a „döntõsöket”, azaz a „cirkusz” és a „robinzon” verziókat. A végsõ, mindent eldöntõ zenekari szavazáson pedig mindkét név 2-2 szavazatot kapott (ugye 4 tagúak vagyunk), és így konszenzuson alapulva kialakult a Robinzon Cirkusz elnevezés.

Még néhány agyrém, amelyek felmerültek lehetõségként: Jancsi és Puliszka, Kényelem, Orrsövény, Karthal, Slambuc, Üvegtörök, Püspöki Jóska, Dinnye.....Gyönyörûek, nem!?Tetszik a megjelenésetek a színpadon. A magánéletben is felvállaljátok a komolytalanságot vagy teljesen külön van választva a kettõ?

Azt gondolom, hogy nagyon furcsa és visszás lenne, ha egy zenekar tagjai teljesen más életet élnének a magán-, illetve rokkista életükben. Nyilván van példa, mikor a színpadon egy mesterkélt, marketingtõl bûzlõ produkciót láthatunk. Hál’ istennek ezek nem mi vagyunk, nekünk ezzel nem kell foglalkoznunk. Ahogy ars poetica-nk mondatja: „Minket ez a Világ tett ilyenné”, …..és mi ezt vissza is adjuk!!

Úgyhogy: Zsuki (dob)  ugyanúgy csíkosra borotválva irodázik - hétfõnként iszonyú harmadnaposan, Szebi (bass) szintén nyomja a kifacsart dolgait, mikor hangmérnökösködik. Fintazé (ének) még tanul, úgyhogy Neki viszonylag könnyû hülyének lenni ott (is), jómagam, Spanyi (gitár) pedig egy multinál rontom a levegõt, egyenlõre még kifestetlenül.
Látom koncertjeitek egy részét a Pallai Produkció által szervezett fesztiválokon adjátok. Milyen a kapcsolatotok velük? Honnan jött az ismeretség?

Pallai Zsoltival földik vagyunk, Szolnokon éldegélünk. Régóta ismerjük egymást, a ’90-es években még kis klub bulikat szervezett a szolnoki rokkista bandáknak, így a korábbi zenekarainknak is. Nagy megtiszteltetés, hogy a rendezvényein játszhatunk, úgy gondolom, hogy Neki és nekünk is gyümölcsözõ ez a kapcsolat.

Lilöping Fíling címmel jelent meg nemrég lemezetek. A lemezborító nem csak szerintem, hanem egy reklám cég tulajdonosa szerint is kiváló munka. Kinek az ötlete és kinek a munkája volt ez?

Az ötlet – egy szalonnát sütögetõ sertés a színpadon – a zenekaré. A grafikai munkát pedig egy zseniális, tehetséges grafikus, Havacsák Gyula követte el. Róla annyit, hogy jó pár magyar, illetve nemzetközi(!) lemez borítóját készítette már el. Telitalálat volt Õt felkérni!!! A booklet belsõ oldalait Totis nevû dekoros barátunk alakította ki, akinek a múzsája a temérdek nagyfröccs volt.  
A Rockinform mellékleteként jelent meg a lemez. Hány emberhez jut el így? Mi az elõnye, illetve ha van, akkor hátránya ennek a fajta terjesztésnek?

Kb. 6000 Rockinformban volt megtalálható a cd novemerben. Napokon belül megtudjuk, hogy mekkora volt a fogyás, jelenleg  nincs pontos adat. Hogy mi az elõnye, hátránya ennek? Egy kis magyar lemezkiadási helyzetképpel kezdeném. A nagy kiadók atombiztosra mennek, szinte csak a már “bejáratott” nevekkel hajlandóak dolgozni. A kisebbek rugalmasabbak, viszont megfelelõ terjesztést, továbbá hatékony promóciót nem mindig tudnak a kiadvány mögé tolni. Úgyhogy ez a cd melléklet történet ilyen szempontból (is) mérlegelendõ: sok hallgatóhoz, reméljük RAJONGÓ-hoz jutottunk így el egy országos terjesztésû magazinon keresztül. Kaptunk bemutatkozási, reklám lehetõséget az újságtól, illetve promóciós célra lemezeket. További háttértámogatásban (videoklipp, lemezkritikák, reklám bannerek…stb) is segít a Metal Hammer/Rockinform szerkesztõség. Viszont szerényebb szerzõi jogdíjat várhatunk, szemben egy normál kiadvánnyal, de ezt eleve bekalkuláltuk.Elég profi munkának találom az anyagot. Mennyit dolgoztatok vele?

Kösz és huhh. Ez egy kemény kérdés – szó szerint. Elképesztõ mennyiségû munkaóra van benne. A lemez 17 száma 2006-ban lett felvéve, három fázisban. A szummáját valahogy így tudnám megvonni: kb. 4 hét feljátszás, 2 hét keverés/mastering. Több napos utóhallgatás az egyes keverések után. Továbbá sok cigi, pálinka, sör, fröccs, unicum, méz, kávé, tea, pizza, ásványvíz, húr, dobbõr, dobverõ, idegeskedés, fricska, röhögés, kialvatlanság….
Volt egy nem végleges cd verzió is. Mi a különbség ez és az új között?

Igen, így van. Amit Te megkaptál tavaly tavasszal az egy elõzetes, nyers verzió volt. Ahhoz képest a végleges lemezanyag kibõvült a bevezetõvel, kivezetõvel, illetve egyik számunk új szöveget kapott. A Rádió Energy kedves Olvasói az elsõk, akiknek eláruljuk, hogy az “Ürgáb” címû dalocska korábban “Ezerszer” néven volt hallható; teljesen más szöveggel, értelemszerûen más hangulattal. Ezenkívül Töfibácsi (Denevér Hangstúdió) átkeverte az egész anyagot, kis apró fûszereket, hülyeségeket raktunk még hozzá. És így tavaly október elejére meglett a Lilöpig filing, a Robinzon Cirkusz bemutatkozó albuma!!!
A Robinzon Cirkusz Fanpédzsen az inges alakok címû számhoz szótár készült.

Igen, ez egy kedves, idióta FAN-unknak köszönhetõ, akit “Stefán a Dög”-ként jegyzünk. Ha már a szájbertér is szóba jött, engedjél meg néhány fontos infót: a zenekar hivatalos honlapján minden lényeges információ, viszonylag cizellált formában megtalálható. Ez a www.robinzoncirkusz.hu. A már Általad is említett “Fanpédzs”, ami a zenekar Fanszõrklubja egyben a www.robinzon.try.hu klikkeléssel érhetõ el. Nahát itt aztán elszabadul(t) az elme: van minden mennyiségben, formában õrület. Ennek hozadéka az “Inges alakok” c. számunkhoz készült szótár. Aki ismeri a multik sajátos világát, annak a szótár rutinmunka és felüdülés, aki nem, annak pedig elgondolkodtató tanulmány.


 


Elképesztõek a szövegek. Hogy csináljátok ? Elõbb a zene van meg és utána a szöveg, vagy épp fordítva?
Általában  a metodika:

  1. Spanyi számötletet, témát, riffet bemutat
  2. Szebi szöveg szempontjából lektorál
  3. Szöveg megírása, vagy meglévõ szöveg beillesztése (Szebi)
  4. Új szám zenei próbája
  5. Új szám zenei próbája szöveggel, zenei kiegészítésekkel (kiállás, szólók stb.)
  6. Véglegesítés koncert/stúdió verzióra


Én még ilyen laza és õrült zenekart nem láttam. Mire kell annak az embernek felkészülnie aki mondjuk veletek tart egy turnéra? Ajánljátok-e ezt valakinek egyáltalán?

Semmi különleges nincs a turnén. Táplálkozunk, italozunk, fingunk, vidámkodunk, hallgatjuk Zsukibácsi blues-nyarvogásait. Megérkezés, majd hangbeállás, beöltözés. És jöhet a Koncert. Na, az Szent-dolog!!!!!

Miczák László 


Portás Magyar Rogzene

Finta "Fintazé" Zoltán - ének
Spanyiel "Spanyi" Péter - gitár
Szeberényi "Szebi" Attila - basszus
Fekete "Zsuki" László - dob

http://robinzoncirkusz.hu