Interjú a Morpheus zenekarral

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
0

Ha valaki jártas a hazai metál zenében, annak biztosan ismerõsen cseng a kaposvári Morpheus zenekar neve. Az immáron hattagú csapat kis országunk legjobb power-metal zenéjét játssza, megjelent harmadik nagylemezük, s nemrég belevágtak egy húszállomásos turnéba is. Hogy pontosan kik õk, milyen zenét képviselnek, és hol találkozhatsz velük, arról Könnyû Tamás, a zenekar énekese és szövegírója mesélt. 

 

 

A zenekar 1998-ban egy gimnáziumi baráti körbõl alakult, akkor még teljesen más felállással. A régi énekes Nachladal István volt, aki 2000-ben vált ki a bandából, röviddel ezután csatlakoztam hozzájuk. Rögtön részt vettünk egy balatonboglári Tehetségkutató Rockfesztiválon, ahol másodikak lettünk. Az elsõ igazi bemutatkozásunk a 2001-es Sziget Fesztiválon volt, aztán felvettünk egy három számos demót, majd nekiláttunk megírni az elsõ komoly albumunkat (Morpheus címmel jelent meg 2003-ban). Két turnét zenéltünk végig az Ossian zenekarral, és az egyik nagy kedvencünkkel, a Nevermore együttessel is sikerült fellépnünk a budapesti E-klubban. 2005-ben jelent meg második lemezünk Élet és halál címmel, amelyet rengeteg fellépés kísért, végül tavaly decemberben elkészült a harmadik nagylemezünk is, III. címmel.

 

Ha jól tudom, ismét újabb tagokkal bõvültetek az új lemez felvétele során.

Valóban, a zenekar most már hat tagot számlál. Pozsega Péter távozása után Varga Gergõ csatlakozott hozzánk, aki egy nagyon fiatal, tehetséges gitáros. Az új lemez felvételénél azonban kiderült, hogy nem egyeznek az elképzeléseink. Gergõ a szabadabb vonalat (jazz, blues) képviseli, míg a metál zene viszonylag kötött, komplett szólókat kell megírni, és nem lehet improvizálni. Közös megegyezéssel, barátságban váltunk el, s Vörös Attilát hívtuk segítségül, aki feljátszotta a lemez szólóit, valamint zenekarunkhoz és turnénkhoz is csatlakozik. A másik új tagunk Horváth Richárd, aki Horváth Lajos gitárosunk és zeneszerzõnk testvére. Billentyûzött már régebbi lemezeinken, s most a koncerteken is kísérni fog minket, így sokkal többet tudunk adni élõben a közönségnek.

 

Hogy sikerült a III., miben tudtatok újat nyújtani a zenekedvelõknek?

Az új lemezt hétezer példányban gyártottuk le, a Metal Hammer december-januári összevont számában jelent meg cd-mellékletként. Úgy érzem, ez a lemez az, ami meghozhatja az áttörést. A tagcserék a javunkra váltak, sokkal színesebb lett zeneileg az album, sokkal több a finom megoldás a billentyûnek és a vokáloknak köszönhetõen. A szövegvilág nem sokat változott, továbbra is maradtunk a borongós, nem túl vidám témáknál, megmaradtak a történelmi szövegek, s a vallás, a szerelem is helyet kaptak. Elég sok pozitív visszajelzést kaptunk, a honlapunkra is írogatnak, a koncertjeinkre is sokan jönnek.Elõször léptek fel a Pallai Produkcióval február 23-án, Szombathelyen, honnan az ismeretség?

Amikor a Petõfi Csarnokban játszottunk az Ossian elõtt, a Zsolti eljött megnézni minket, aztán az egyik kaposvári rendezvényén is összefutottunk, s kaptunk egy ígéretet tõle, hogy a tavaszi fesztiváljain felléphetünk. Három helyre megyünk, Nyíregyházára, Szolnokra, és Szombathelyre. Bízunk benne, hogy nagy segítség lesz ez nekünk, hiszen egy ilyen fesztiválon több ezer ember megfordul, és ez nagyot dob az ismertségünkön.Jártatok nemrég a pécsi Toxic-Clubban, ez volt az elsõ igazi bemutatója az új nagylemeznek. Hogy sikerült?

Nagyon jó hangulatú kis buli volt, három zenekarral együtt léptünk fel, fõként az új lemez dalait játszottuk. Szeretjük ezt a klubot, kimondottan koncertezõ helyiség, mert nagyon közel vagyunk az emberekhez. Néha majdnem behúztak maguk közé, mikor kinyújtottam a mikrofont, hogy énekeljenek õk is. Megvan a saját feelingje, nem egy nagy színpadon állsz tíz méterre a közönségtõl, hanem velük szembe szinte, és baráti hangulat alakul ki. Teltházas buli volt, elégedettek voltunk, s idén még fellépünk ott.

 


Mit gondolsz, hogy boldogultok a hazai zenei világban, mennyire van igény a power-metálra?

Úgy látom, hogy nagyon sok fajta stílus van már a rockon és a metálon belül is. Mi felvállaltuk ezt az amerikai power-metál stílust, ami nem igazán tartozik a népszerû, divatos stílusok közé. Nagyon jó érzés, amikor elismerik, hogy ebben a mûfajban mi vagyunk az ország legjobb csapata. Azt nem mondhatnám, hogy nem közönségzenét játszunk, mert a szövegeinkkel lehet azonosulni, vannak énekelhetõ dallamok, nagyon szép szólók, billentyûk, viszont az egyszerûbb vonal még mindig jobban tetszik a fiataloknak. Könnyebben befogadhatók zeneileg, szövegileg, a punkosabb-rockosabb témák, a mi stílusunk viszonylag nehéz. Jobban kell a technikai dolgokra figyelni, a szövegekben mélyebb tartalmak, gondolatok vannak, néha többször át kell hallgatni õket. Ettõl függetlenül pont ezért szeretjük, mert van mondanivalónk, tartalmunk, vannak képzett zenészeink. Ezt vállaltuk fel, ezt akarjuk csinálni.Ingyenes lemezbemutatótok lesz február 9-én a budapesti Avalon Rock Clubban, készültök már?

Nagyon várjuk! Ez az elsõ önálló lemezbemutatónk, ezért is vagyunk roppant idegesek, hogy mégis milyen lesz a fogadtatás. Más, amikor az ember fellép egy nagy, neves zenekar elõtt, és más, amikor egy teljesen önálló klub-bulit csinál. Mind zeneileg, mind emberileg nem volt még ilyen erõs a Morpheus, úgy érzem, most vagyunk a topon, így be mertük vállalni. Jó kis hely ez az Avalon, tavaly október körül nyílt, megnõtt már az ismertsége is, bízunk benne, hogy sokan lesznek. Odatesszük magunkat szombaton, ez biztos, nem bánja meg, aki eljön!