Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
0

Elég volt címmel jelent meg egy 3 számot és egy videóklippet tartalmazó kislemeze az Ellenzék zenekarnak.

 

Milyen volt a fogadtatása a szakmában?

Meglepõen pozitív vízhangja volt az anyagnak, több rockzenei magazin is  hihetetlen jó kritikát írt az "Elég volt"-ról és a zenész barátainktól  is csak jót hallottunk. Egyébként szerintem a legnagyobb elismerést  Smicitõl (Schmiedl Tamás - Moby Dick) kaptuk azzal, hogy énekelt a lemezen és a videoklipben is örömmel szerepelt.

 

Mi a véleményed, mennyivel lett jobb a minõsége a nótáknak, a hangzásnak?
Szerintem a fejlõdés nem is kérdéses, mint hangzásban, mint a  hangszerelésben is sokat fejlõdött a zenekar. A Valóság volt az elsõ  "demónk" és itt kezdtünk ismerkedni a stúdiózás fortélyaival, nem beszélve arról, hogy a zenekar korábbi idõszakaszában íródott számokból  sokat tanultunk és próbáltunk jobbat, fogósabbat, maradandóbbat írni. A  hangzással én teljesen elégedett vagyok. Az elõzõ anyagon szerintem nem  volt elég "koszos" a hangzás és szinte már zavaróan letisztult volt  minden, de az "Elég volt"-on sikerült Smicivel olyan hangzásvilágot  kialakítani, ami sokkal inkább illik a zenekarhoz ( és szerintem sokkal  dögösebb is J ). Mindent összefoglalva a cél az volt, hogy felülmúljuk  az elõzõt és ez véleményem szerint sikerült minden tekintetben, bár munka is sokkal több van benne.

 

A borító is elég nagy fejlõdésen ment keresztül az elõzõhöz képest. Ki  készítette?
A borítót Szalay Tamás (basszusgitár) készítette a saját rajzai és  Kõmûves Zsolt fotóiból. Nagy a fejlõdés, persze ez nagyrészt köszönhetõ  Tamásnak és egy picit nekünk is, mert addig nem hagytuk békén, amíg a  borító el nem érte a jelenlegi formát. Általában egy lemez egy rajta található számról kapja a címet.

Mi az oka annak, hogy egy olyan címet választottatok a lemeznek, ami nem  egy nóta címe?
Az egyik, hogy egy lemez címének jellemeznie kell a tartalmat és mivel a lemez nem egy szûk téma köré épült ezért egyik szám címe sem volt elég  meghatározó, hogy átfogjon mindent, ezért ez volt a tökéletes megoldás.  A második ok, hogy hangot akartunk adni a mai világról szóló véleményünknek. Az elsõ lemezetek borítóján is szerepel már a dróton rángatott bábú.

 

Mi ennek a jelentése? Esetleg ez a bábú olyan funkciót fog betölteni  nálatok, mint az Iron Maidennél Eddy ?
Utólag könnyû lenne belemagyarázni ilyen olyan mögöttes tartalmat, de az  az igazság, hogy Tamás hozta az elõzõ anyaghoz az ötleteit, rajzait és  mindegyikünknek tetszett ez a "bábus" koncepció. Utólag azért mindenki  levonhatja a szövegek a zenekar neve és a dróton rángatott bábú közötti  párhuzamot. Emiatt a második anyagnál szinte nem is volt kérdéses a bábú  megjelenése, valószínûleg a következõ lemezen is szerepelni fog.

A videoklip Sopronban készült, miért erre a helyszínre esett a választás?
Az egyik legfontosabb szempont a helyszín kiválasztásánál az alacsonyabb  költségvetés miatti technikai megvalósítás volt, mivel nem mindegy, hogy  az adott helyszínen milyenek a fényviszonyok, hány reflektor és lámpa  kell, van e egyáltalán áram, ezekbõl minél több kell, annál kevesebb  összeg jut másra... Több helyszínt is megnéztünk, voltunk  Fertõszentmiklóson a laktanya egy földalatti bunkerében, de szó esett a
mostanra bezárt petõházi Cukorgyár raktárépületérõl is. Igazából a  véletlen mûve volt, hogy megtaláltuk a tökéletes helyszínt mivel az  egyik barátom honlapján láttam meg egy fotót a Soproni Gyertyagyár egyik
leégett raktárépületérõl. Az épület minden szempontból tökéletesnek  tûnt, volt áram, kellõen romos, belefért a zenekari koncepcióba és mivel  nem volt teteje napsütéses idõben nagyon fénytechnika sem kellet. A  készítõk (Dream Team = Riba Szabolcs, Farkas Jenõ, Hámori Tamás) is azt  mondták, hogy ez az a helyszín, ami nekünk kell. Utólag is nagyon  köszönjük a sok segítséget és a minõségi, profi munkát!!!

 

Milyen volt a klipkészítés napja?
Ha arra vagy kíváncsi, hogy minden simán ment --e akkor azt mondhatom, hogy minden tökéletesen ment, tökéletes napsütéses májusi idõ, mindennel  idõben végeztünk és a technika sem tréfált meg minket. A hangulat nagyon  frankó volt, mindenki élvezte ezt az egészet. Én elég komoly élményeket  vittem haza, na meg a végére egy picit sikerült besöröznöm is...

A lemez megjelenése után a klip felkerült egy internetes video megosztóra. Meg vagytok elégedve a nézettségével?
Teljesen! Én álmomban sem gondoltam volna, hogy 1 hónap alatt több mint  10000-en fogják majd megnézni, de ez egy pozitív visszajelzés, hogy  vannak olyanok, akiket tényleg érdekel a zenekar.

A nótákról lejön, hogy elég jól ki vannak dolgozva. Összességében mennyi munkátok fekszik ebbe a lemezbe?
Ezt nem tudnám megmondani, de az biztos, hogy nagyon sok. Rengeteg idõt  töltöttünk a számok megírásával kezdve Iván szövegeitõl a kész  zeneszámig és akkor még nem is említettem a borító készítést, klipforgatást és a rengeteg stúdiómunkát, de szerintem ezt nem is érdemes számolgatni.Az igaz, hogy szövegírótok Ivánfalvi Tibor csak akkor tud szöveget írni,  ha valaki jól felidegesíti?
Nem egészen errõl van szó, én inkább azt mondanám, ha éppen elégedetlen  valamivel, akkor az komoly inspiráló erõ a számára.

Úgy hallottam, hogy volt egy motoros összeröffenés nemrég amin nem  engedtek le titeket a színpadról és kétszer kellett lenyomni a bulit. Mesélj errõl.
Az egy hatalmas buli volt, és õszintén szólva én egy erõs közepes bulira  számítottam, de csalódnom kellett, mert egy olyan fergeteges buliba  csöppentünk, ami szerintem ritkaság. Még oda sem értünk, de már a  fogadtatás is annyira pozitív volt, amire nem igazán volt eddig példa. A  koncertre a Völcseji Motoros Klub egyik rendezvényén került sor.  Mondanom sem kell, hogy mindenütt motorok, motorosok és már a bejáratnál  pálinka várt mindegyikünket (azt hiszem, ez sok mindent elárul ). Maga a  koncert is annyira jól sikerült, hogy tényleg nem engedtek le a  színpadról és azért nem a teljes mûsort ismételtük meg, de több mint a  felét muszáj volt lejátszanunk még egyszer. Az Iván már a koncertünk  felére pálinka delíriumban úszott és a koncert után a zenekar több tagja is hasonló problémákkal küzdött. Ami ezután jött? Fél egy körül  valahonnan elõkerült egy tangóharmonika és szó szerint mindenkinek  eljátszották a nótáját. A pálinka meg a sör csak úgy folyt mindenhonnan,  úgyhogy tényleg emlékezetes koncert volt, ezúton is köszönjük Rolandéknak és a többi motorosoknak.

 

2008 december 28-án egy igen nagy rockzenei rendezvény egyik fellépõi lehettetek. Szombathelyen az óévbúcsúztató rock fesztiválon a Mobilmánia és a Lord együttes társaságában zenéltetek, volt már hasonló karakterû fellépésetek? Milyen érzés volt ilyen nagy nevekkel egy színpadon zenélni?
Szerencsére volt már hasonlóan nagy és színvonalas fellépésünk, mivel  játszottunk már több alkalommal a Volt Fesztiválon és a Fertõendrédi  MagyaRock Fesztiválon is, de mindig nagy megtiszteltetés rock történelem ekkora alakjaival játszani. A Lord zenekarral szerencsére már sokszor  volt közös koncertünk és már szinte baráti a kapcsolatunk így az, hogy  velük játszhatunk annyira már nem volt furcsa, de a Mobilmánia miatt  azért nagyobb volt a "lámpaláz", mint általában. Mindent összefoglalva köszönjük Pallai Zsoltnak a lehetõséget, hogy ezen a Rockfesztiválon ilyen nagy zenekarokkal állhattunk egy színpadon.

 


Lakhelyeteken, Fertõszentmiklóson mit szólnak ahhoz, hogy egyre több lépcsõt megmásztok?
Szerintem a többi zenekar is mássza a maga lépcsõit és ahol tudunk,  segítünk egymásnak. Szerencsére nem a féltékenykedés megy a zenekarok között, hanem az összetartás és az egymás támogatása a fontos. Fontos dolog, hogy a város vezetõsége sok-sok mindennel támogatja a helyi zenekarokat. (ingyen próbaterem, koncertlehetõség...)

Milyen hatásokból táplálkoztok? Kedvencek, példaképek, miket hallgattok mostanában?
A zenekar minden tagja más-más zenei stílust kedvel ezért erre nagyon nehéz lenne válaszolni, de az biztos, hogy a Punk-Rock-tól kezdve a magyar rock zenén át a hardcore-ig minden zenei stílus megfordul  valamelyikünk kezei között. Én személy szerint a jazz-t is nagyon kedvelem, de talán mostanában a Motörhead - Kiss of death és az Ignite - Our Darkest Days lemeze volt rám a legnagyobb hatással.

Köszönjük az interjú lehetõséget!

Válaszolt a zenekar nevében: Pogátsa Norbert (gitár)