Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
0

Elég hihetetlen ha azt nézem, hogy egy korombeli fiatalemberrel  beszélgetek és azt meséli,hogy 20 éves a zenekara.Pedig így van.A veszprémi plaza  parkolójában összefutva Stósz Lacival jól eldumáltunk pedig csak egy 1 perces dolog miatt találkoztunk. Akkor igértem neki ezt az interjút.

Mikor kezdtél el énekelni?
1990-ben kezdtem énekelni. Elõtte még gitároztam a Krízisben és inkább csak néha énekeltem. Abban a felállásban a másik gitárossal, Szotyival osztottuk meg az énekesi szerepet. Aztán késõbb a gitárt letettem és maradt a mikrofon!Mi volt az a tényezõ ami a rock n roll útjára térített?
Kölyök koromban láttam a tévében az Iron Maiden és a Judas Priest zenekarokat. Na akkor elkapott a gépszíj és azóta sem eresztett még el. Tudod, mint a Pokolgép dalban: â01EAmikor kölyök voltam tizenhat évesâ026. Eléggé hihetetlen, hogy a Kádár korszakban ilyenek mentek a tévében, de tényleg ez volt. Még AC/DC koncertet is láttam azon az egy csatornán ami akkor volt. Most meg a negyven csatorna is csak szarokat sugároz!Hány albumot  jelentetett meg eddig a zenekar?
Három nagylemeze van a zenekarnak. Nem sok a 20 év alatt, de nekem ennyire tellett! Elég zûrös 20 év volt! :-))


Hány nóta készült a 20 év alatt?
Kb. 60 dalt írtunk ezalatt, de abból csak 30-35 lett rögzítve lemezre.A hosszú idõ alatt sok tagcserétek volt. Mennyire változott meg emiatt a zenekar stílusa?
Sajnos Nekem ezt adta a sors, hogy nem sikerült hosszú ideig egy azon felállással játszanom. Valaki mindig kihullott és állandóan azzal ment az idõ, hogy újra és újra betanultuk a koncertprogramot. Mondjuk a lemezek is másképp születtek mint a többi zenekarnál. Az elsõ lemeznél nem is volt mögöttem banda. Geõcze Zoli haverommal írtuk meg közösen a dalokat és a lemezen játszó " stúdió zenészekbõl " lett a zenekar, de nem sokat koncerteztünk. Közben volt egy hosszabb leállás is, ami jó pár évig eltartott és a zenekar is felszívódott. A második lemezhez is így kezdtünk hozzá Zolival. Csak ketten voltunk és megint jöttek más zenészek, akik feljátszották a dalokat, de belõlük már nem lett zenekar. A kész lemezhez kellett társakat találni. Azonban ez a felállás sem volt hosszú életû. Lenyomtunk egy Pokolgépes turnét, benne egy PECSA fellépéssel és utánna megint jöttek a szokásos gondok. Elkezdõdött a népvándorlás. A harmadik lemez az amit már egy zenekarral közösen írtam. Végre megszilárdulni látszott a felállás és a koncertezések után nekiláttunk új dalokat írni, majd fel is venni azokat. A felvételeket még mindig Geõcze Zoli irányította.
A zenei stílus pedig persze hogy változott, hiszen ennyi év ha eltelik két lemez között az magától értetõdõen változásokkal jár. Fiatalabb én sem leszek, sok mindenrõl másképp gondolkodom és a zenészek is mások voltak körülöttem. Tehát mondhatom, hogy sokban változott a zenei stílus. Mindig az adott kornak, hangulatnak megfelelõen.Látom elég sok bulitok van. Ezek közül is rengeteget játszatok a Pokolgép és az Ossian elött. Más zenekaroknak csak elérhetetlen álom ez.Ti mivel érdemeltétek ki ezt  a nagy lehetõséget?
A 20 év alatt nagyon sok barátság kialakult, amiket jól tudok kamatoztatni. Rengeteg embert megismertem, akik régen is szerették a zenekart és most, hogy új banda van mögöttem-szerintem az eddigi legjobb felállás-lehetõséget adnak a bizonyításra. Mi pedig megpróbálunk élni a lehetõséggel. Ebben a zenei dömpingben nagyon fontos szerepe van a kapcsolatoknak. Legalább annyi, mint a zenének. 2006-ban érkezett a zenekarodba egy kitünõ gitáros. Kovács Szabi már a Zuhatag zenekarban  nyújtott teljesítménye miatt is elég ismert és elismert zenésznek számít. Csak,hogy egy nevet említsek Gidófalvy Attila rocklegenda is felismerte tehetségét.Mi a véleményed mennyit javított Szabi érkezése a zenekaron?
Szabi is csak helyettesítõnek jött hozzám, mert akkor épp nem volt gitárosunk, a bulik meg le voltak kötve. Éppen ráért, mert a Zuhataggal volt náluk egy kis pihenõ. Aztán meg itt maradt a nyakamon! :-)) Nagyon sokan elísmerõen nyilatkoznak róla és szerintem is egy jó gitáros , aki meg van áldva dalszerzõi és szövegírói vénával is. Nagyon nagy segítségemre van mind a két téren. De a zenekar másik gitárosa Nagy Tomi is legalább ennyire fontos szerepet játszik a zenekar arculatának kialakulásában. Õ a Dilemmából jött. Ott sokkal keményebb zenét játszottak és mivel a Tamás is meg van áldva írói vénával a keményebb témákért Õ a felelõs a lemezen. De ugyan úgy fontos a dobosunk Kalmár Pisti is, aki Gyeniss Gyuri bõgõssel együtt az alapot tolják alánk. Gyuri egyébként benne volt a legelsõ Krízis felállásban 1989-ben. Õ egy nagy visszatérõ!:-))A sok tagcsere után úgy látom kb 3 éve jól megy a zenekar.Sok buli,sikerek. Te ,hogy érzed mennyire stabil most a zenekarod? Tartasz e attól, hogy bekövetkezik ismét valami krízis?
Valóban ez már egy három éves felállás. Ilyen hosszú még soha nem volt és csak reménykedni tudok, hogy nem dobja be senki a törölközõt. Emberileg és zeneileg is egymásra találtunk. Ne fessük az Ördögöt a falra! :-))


 


Barátaid ismerõseid egy megszállottnak tartanak. Hoonann merítesz ekkora erõt? Megbántad e valaha, hogy ekkora energiát fektettél a zenébe?
Én inkább számûzöttnek nevezném magam:-)), mint a lemez címe is utal rá. Nem volt egyszerû ez a 20 év! Az energiát a közönségtõl szívom el koncerteken! Szóval, ha valaki fáradtan megy haza egy Krízis koncertrõl az ezért van! :-)) Megbánni nem bántam, de ha csak visszafelé néznék akkor már rég feladtam volna. Mindig csak elõre kell nézni és nem gondolkozni azon mi volt tegnap! A szép emlékeket megõrzöm a rosszakról meg írok egy dalt!Az utolsó kérdésem elég ostoba lesz de semmi pénzért nem hagynám ki. 2005 óta létezik Miskolcon egy ugyanolyan nevû RAP zenekar mint amilyen ti vagytok. Tudtatok a létezésükrõl? Nem fordult elõ még olyan, hogy valaki Hip Hop  bulira indult és mást kapott?
Az interneten ( YouTube-on ) láttuk, hogy van egy másik zenekar is ezen a néven. Keresgéltünk, hogy van e valami videó rólunk és mindig ezeket a "reppereket" dobta ki a gép. Mondanom se kell, hogy meglepõdtünk! Mivel a két stílus homlok egyenest eltér egymástól nem nagyon foglalkozunk a dologgal. Dollár milliók sincsenek a név mögött, szóval kár is lenne vitázni rajta. Õk csinálják a saját dolgukat, mi is a miénkét. Nem egy Laci van a világon! Jobb esetben mindenkit a tettei után ítélnek meg az emberek!

Miczák Laci